Menu

Weston Price en Traditionele voeding

Vandaag de dag is het noodzakelijk ons voedsel met zorg te kiezen. Maar hoe weten we nu wat we moeten eten? Informatie over de juiste voeding voor ons mensen kan soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Ik hecht veel waarde aan het onderzoek van Amerikaanse tandarts Dr. Weston Price in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Hij was de eerste moderne onderzoeker die de gezondheid en eetgewoontes van 14 traditioneel levende natuurvolkeren bestudeerde. Door de meest afgelegen gebieden over de hele wereld te bezoeken legde hij zijn reisverslagen en onderzoeksresultaten vast in een boek. (Voeding en fysieke degeneratie – ISBN: 9789079872428)

Eetpatroon

Mensen, die nog niet met de moderne beschaving in aanraking waren gekomen en die geheel op lokaal traditioneel voedsel leefden, aten bijna zonder uitzondering rijkelijk zeevoedsel (vis, schaaldieren, hom, kuit). Of andere dierlijke eiwitten en vetten in de vorm van vlees, eieren en zuivelproducten (soms insecten). Men at alles van het dier, dus ook orgaanvlees zoals lever, niertjes, hart, enz. Supergezond trouwens. Verder aten deze mensen naast vis, vlees en eieren vnl. groenten, noten, zaden, fruit, peulvruchten en onbewerkte granen. Universeel lieten deze gemeenschappen hun granen, melkproducten en vaak ook groenten, fruit en vlees fermenteren door een proces dat melkzuurfermentatie heet (inmaken). Een andere techniek die overal in de etnische keukens gevonden werd is het gebruik van “bottenbouillons”, die rijk zijn aan gelatine, calcium en andere mineralen. (Deze krachtige, rijke bouillonsoepen raken momenteel wat vergeten.)

Perfecte gezondheid

Dr. Price bemerkte een perfecte gezondheid bij mensen die hun inheemse voeding aten. Ze waren vrij van chronische ziektes, tandverval en mentale ziektes; ze waren sterk, stevig en attractief. En ze brachten bovendien iedere nieuwe generatie zonder problemen sterke kinderen voort. Maar Price kwam er ook achter dat bij deze mensen, als zij in aanraking kwamen met modern voedsel als witmeel, suiker, geraffineerde plantaardige oliën en voedsel uit blik, zich al snel ernstige vormen van verval voordeden. Met name cariës, misvormde kaakstructuren, scheve tanden en kiezen, artritis, infectieziektes, onvruchtbaarheid en een lage weerstand tegen tuberculose. Wij kunnen een hoop van deze traditioneel levende mensen leren, waaronder het eten van dierlijke eiwitten en vetten.

Hoe zit het met de verzuring en Weston Price?

Brood en rijst (granen) werken verzurend. Een overschot aan suikers en koolhydraten (granen) zorgt voor een enorme zuurgolf. Deze sterke verzuring plundert de basische buffers van ons lichaam. Uit dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren, e.d.) ontstaan ook zuren, maar tegelijkertijd kan het eten van vlees, e.d. er voor zorgen dat er meer stikstof aanwezig is om o.a. fosfaten aan te maken. De uitscheidingscapaciteit van de nieren wordt daarom door het eten van vlees vergroot. Van vlees wordt gezegd dat het verzurend werkt, terwijl het tegelijkertijd dus ook de uitscheiding van zuren vergroot.

Gratis E-BOOK

In het e-book van Weston Price kun je lezen dat een onjuist zuur-basen evenwicht vaak een probleem is onder vegetariërs. (omdat vegetariërs vaak de nadruk leggen op granen). Bovendien kun je in het e-book van Price ook lezen hoe belangrijk dierlijke proteïne is. Granen geven o.a. meer kans op ontstekingen…
Klik hier voor het gratis E-BOOK vol informatie over traditionele eetwijzen, waarbij mensen vitaal oud worden. Met veel achtergrondinformatie over voedingsleer met traditionele recepten en ref. nrs. Het is uit het Engels vertaald en de paginanummering (in de inhoudsopgave) is uit het originele Engelse boek (klopt dus niet!) Maar de indeling is goed en goed te lezen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil je meer weten over natuurgeneeskunde?

Maak een afspraak