Voeding
“Geen enkele ziekte, die door voeding kan worden genezen, dient met andere middelen te worden behandeld” Maimonides, 1135-1204
Het gebruik van de juiste voeding kan veel gezondheidsklachten voorkomen of genezen. Vandaar dat ik voeding als therapie gebruik; we spreken dan van voedingsgeneeskunde…
Voeding versus pil!
Wanneer je biologische of zelfs biologisch-dynamische voeding gebruikt (dat is voeding die verbouwd wordt in een natuurlijk en rijk ecosysteem zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen) en je je voeding goed varieert, dan heb je volgens mij geen aanvullingen nodig. Dat geldt in ieder geval wanneer je daarnaast weinig stress hebt, gezond bent en beschikt over een goede spijsvertering. En daar raken we enkele pijnpunten! De meeste mensen eten namelijk niet biologisch(-dynamisch) en ze eten ook niet voldoende gevarieerd. Daarbij komt dat veel mensen wél stress hebben, niet écht gezond zijn en dat hun spijsvertering te wensen overlaat. Niet-biologische voedingsmiddelen zijn belast met pesticiden (een extra belasting voor je lichaam). Bovendien zijn ze vaak verarmd in voedingswaarde doordat ze ofwel in grond staan die met kunstmest is ‘opgeklopt’, ofwel helemaal niet meer in de aarde, maar op zogenaamd substraat. (Dat laatste zou je een soort plantaardige bio-industrie kunnen noemen.)
Tekorten
Het is dan ook niet vreemd dat mensen die voor hun gevoel behoorlijk goed eten, toch allerlei tekorten blijken te kunnen ontwikkelen, zeker wanneer er sprake is van stress en/of de gezondheid niet optimaal is. Dan is het verbruik van vitale stoffen in het lichaam namelijk verhoogd of verloopt deze minder efficiënt, terwijl ze bij een niet-optimale spijsvertering ook nog eens de voedingsstoffen die ze wél binnenkrijgen, minder goed kunnen opnemen. Samenvattend: in onze huidige maatschappij kunnen mensen om heel veel redenen tekorten ontwikkelen.
Onze darmen
Onze darmgezondheid speelt een belangrijke rol bij ons welbevinden. Een gezonde darm zorgt voor een goede vertering van voedsel en een sterk immuunsysteem. Micro-organismen, zoals bacteriën hebben een belangrijke functie in het geheel. O.a. lactobacillen (melkzuurbacteriën) zijn essentieel voor een gezonde darm en sterke slijmvliezen. Ongunstige bacteriën krijgen minder kans om te groeien. Hoeveel lactobacillen je in je darmen hebt, is afhankelijk van je leeftijd, voeding en leefstijl. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid lactobacillen af, waardoor de omgeving in de darm gunstiger wordt voor slechte bacteriën. Het op peil houden van het aantal lactobacillen speelt mogelijk een rol bij het gezonder oud worden. Veel probioticasupplementen bevatten één of meerdere stammen lactobacillen, vanwege de positieve gezondheidseffecten. Maar hebben we werkelijk een supplement nodig, of werkt voeding net zo goed?
Fermenteren
Wetenschappers hebben aangetoond dat de belangrijkste bron van lactobacillen onze voeding is. Vooral gefermenteerde producten bevatten veel lactobacillen. Mensen die eten zoals jagers en verzamelaars vroeger deden, hebben een veel grotere diversiteit aan lactobacillen in hun darmen. Westerse populaties eten langzaamaan echter steeds minder gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt en kaas. Nuttig dagelijks levende bacteriën uit zuivel, vlees, vis, groente, fruit en granen. We zouden 10 miljard probiotische bacteriën uit voeding per dag moeten eten. Wellicht kun je zelf eens groenten fermenteren om je eigen probiotica te maken?
Het eten van de juiste voeding voor joù kan je veel brengen.Graag begeleid ik je heel concreet wat je beter wèl en wat je beter niet eet, afgestemd op jouw conditie en constitutie. Je gaat je weer fit en vitaal voelen en ook het juiste gewicht voor jou ligt binnen handbereik!
Eet jezelf slank en vitaal
Overgewicht kan ronduit schadelijk zijn: denk aan gewrichtsklachten, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, enz. Natuurlijk kunnen erfelijkheid, een schildklierafwijking of het gebruik van geneesmiddelen een rol spelen. Maar in de meeste gevallen is het gewoon een kwestie van te veel eten, de verkeerde voeding kiezen en te weinig bewegen. Het gemiddelde voedingspatroon bevat teveel (geraffineerde) koolhydraten en te weinig (goede) vetten en eiwitten!
Koolhydraten zijn “suikers” in de vorm van o.a. zetmeel, glucose en fructose. Als er suikers ons lichaam in komen, wordt het hormoon insuline aangemaakt om dit te verwerken. Als er structureel te veel suikers binnenkomen wordt dit in vet omgezet! Het gaat hierbij dus niet om het eten van vet, maar om het maken van vet!
Een gestoorde suikerstofwisseling kan voor grote problemen zorgen. Dit ontstaat in de meeste gevallen door suikerverslaving, waardoor je in verhouding te veel koolhydraten/suikers binnen krijgt. Veel mensen weten niet dat suiker verslavender werkt als cocaïne.
Ontdek mijn afslankgeheimen en ga weer bruisen van energie!
Slow food
Omdat we zo weinig tijd hebben, is het heel normaal geworden om eten te bestellen of kant-en-klaar maaltijden in de magnetron te schuiven. Mensen realiseren zich niet hoe ongezond het is en lijken ook vergeten te zijn hoe veel smaakvoller een zelfgemaakt gerecht is.
Ook al wordt beweerd dat we steeds bewuster leven, op culinair gebied doen we onszelf nog steeds ernstig tekort. Na een drukke werkdag ploffen we thuis op de bank met een bord eten dat snel in elkaar is geflanst of zelfs alleen maar is opgewarmd. De rust nemen om boodschappen te doen schiet er steeds vaker bij in.
Het enorme aanbod van fast food ketens en pizza bezorgdiensten zorgt voor een nauwelijks te stuiten smaakvervlakking. We zijn eenvoudigweg niet meer in staat om te genieten van lekker eten en drinken in alle rust.
In 1986 nam de bevlogen Italiaan Carlo Petrini het initiatief tot het oprichten van de Slow Food-beweging. Hij formuleerde criteria waaraan voedsel moest voldoen: hoogwaardig, zuiver, smakelijk, eerlijk, minimaal milieubelastend en maatschappelijk verantwoord. Hij richtte de ‘Ark der Smaken’ op, een culinaire variant op de Ark van Noach, met daarin inmiddels zo’n 630 bedreigde of unieke producten. Jaarlijks is er de ‘Salon van de Smaak’ in Turijn (oktober), waar zo’n 150.000 bezoekers op afkomen.
Voeding als levens-middel
Levenskrachtig voedsel geeft CHI, ofwel vitale levensenergie. Waar de Westerse voedingsleer zich bezig houdt met de analyse van voedingsstoffen, concentreert de Traditionele Chinese- en Ayurvedische voedingsleer zich al meer dan 5000 jaar op de vraag:
Welke levenskracht of energie krijg ik van deze voeding? Men spreekt over “levens”middelen.
De meeste levenskracht zit in voedsel dat eerlijk is verbouwd, zo min mogelijk bewerkt is, supervers is, en uit het betreffende seizoen komt. Als de voeding dan ook nog op de juiste wijze en liefdevol is klaargemaakt, dan kan de CHI weer optimaal stromen. Een uitgebalanceerde maaltijd voedt niet alleen onze organen, maar ook onze geest! en maakt fit, vitaal en tevreden!
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Wil je meer weten over natuurgeneeskunde?