Menu

Voeding

De relatie tussen voeding en gezondheid krijgt de laatste jaren gelukkig steeds meer aandacht. Ieder van ons heeft ongeveer 100 triljoen cellen in het lichaam, die allemaal een constante aanvoer van dagelijkse voedingsstoffen eisen om optimaal te kunnen functioneren. Voedsel beïnvloedt al die lichaamscellen en daarmee elk aspect van ons zijn: humeur, energie, eetlust, capaciteit om te denken, libido, slaapgewoonten en algehele gezondheid.

“Geen enkele ziekte, die door voeding kan worden genezen, dient met andere middelen te worden behandeld” Maimonides, 1135-1204

Het gebruik van de juiste voeding kan veel gezondheidsklachten voorkomen of genezen. Vandaar dat ik voeding als therapie gebruik; we spreken dan van voedingsgeneeskunde…

Optimale voeding en juiste gewicht!

In de natuurgeneeskunde zegt men dat ziekte ontstaat doordat de harmonie met de natuur is verbroken. Voor voeding is dit overduidelijk: voeden we ons verkeerd, dan heeft ons organisme moeite zich in stand te houden. Het energiebeeld verzwakt en we worden vatbaar voor ziekten. Een ziekte kan ontstaan doordat bepaalde stoffen niet, of te weinig, aanwezig zijn (tekort-ziekte). Ook een te veel aan bepaalde stoffen, zoals een te hoog cholesterolgehalte, te veel vet, suiker, zout, of te veel eiwitten kunnen ziekten veroorzaken. M.a.w. een verkeerde voeding kan allerlei “beschadigingen” veroorzaken!

Het eten van de juiste voeding voor joù kan je veel brengen.Graag begeleid ik je heel concreet wat je beter wèl en wat je beter niet eet, afgestemd op jouw conditie en constitutie. Je gaat je weer fit en vitaal voelen en het juiste gewicht voor jou ligt binnen handbereik!

Eet jezelf slank en vitaal

Overgewicht kan ronduit schadelijk zijn: denk aan gewrichtsklachten, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, enz. Natuurlijk kunnen erfelijkheid, een schildklierafwijking of het gebruik van geneesmiddelen een rol spelen. Maar in de meeste gevallen is het gewoon een kwestie van te veel eten, de verkeerde voeding kiezen en te weinig bewegen. Het gemiddelde voedingspatroon bevat teveel (geraffineerde) koolhydraten en te weinig (goede) vetten en eiwitten!

Koolhydraten zijn “suikers” in de vorm van o.a. zetmeel, glucose en fructose. Als er suikers ons lichaam in komen, wordt het hormoon insuline aangemaakt om dit te verwerken. Als er structureel te veel suikers binnenkomen wordt dit in vet omgezet! Het gaat hierbij dus niet om het eten van vet, maar om het maken van vet!

Een gestoorde suikerstofwisseling kan voor grote problemen zorgen. Dit ontstaat in de meeste gevallen door suikerverslaving, waardoor je in verhouding te veel koolhydraten/suikers binnen krijgt. Veel mensen weten niet dat suiker verslavender werkt als cocaïne.

Ontdek mijn afslankgeheimen en ga weer bruisen van energie!

Slow food

Omdat we zo weinig tijd hebben, is het heel normaal geworden om eten te bestellen of kant-en-klaar maaltijden in de magnetron te schuiven. Mensen realiseren zich niet hoe ongezond het is en lijken ook vergeten te zijn hoe veel smaakvoller een zelfgemaakt gerecht is. En wat je zelf hebt klaargemaakt eet je bewuster; je geniet er meer van.
Bovendien kan koken stress wegnemen.

Ook al wordt beweerd dat we steeds bewuster leven, op culinair gebied doen we onszelf nog steeds ernstig tekort. Na een drukke werkdag ploffen we thuis op de bank met een bord eten dat snel in elkaar is geflanst of zelfs alleen maar is opgewarmd. De rust nemen om boodschappen te doen schiet er steeds vaker bij in.

Het enorme aanbod van fast food ketens en pizza bezorgdiensten zorgt voor een nauwelijks te stuiten smaakvervlakking. We zijn eenvoudigweg niet meer in staat om te genieten van lekker eten en drinken in alle rust.

In 1986 nam de bevlogen Italiaan Carlo Petrini het initiatief tot het oprichten van de Slow Food-beweging. Hij formuleerde criteria waaraan voedsel moest voldoen: hoogwaardig, zuiver, smakelijk, eerlijk, minimaal milieubelastend en maatschappelijk verantwoord. Hij richtte de ‘Ark der Smaken’ op, een culinaire variant op de Ark van Noach, met daarin inmiddels zo’n 630 bedreigde of unieke producten. Jaarlijks is er de ‘Salon van de Smaak’ in Turijn (oktober), waar zo’n 150.000 bezoekers op afkomen.

Voeding als levens-middel

Levenskrachtig voedsel geeft CHI, ofwel vitale levensenergie. Waar de Westerse voedingsleer zich bezig houdt met de analyse van voedingsstoffen, concentreert de Traditionele Chinese- en Ayurvedische voedingsleer zich al meer dan 5000 jaar op de vraag:

Welke levenskracht of energie krijg ik van deze voeding? Men spreekt over “levens”middelen.

De meeste levenskracht zit in voedsel dat eerlijk is verbouwd, zo min mogelijk bewerkt is, supervers is, en uit het betreffende seizoen komt. Als de voeding dan ook nog op de juiste wijze en liefdevol is klaargemaakt, dan kan de CHI weer optimaal stromen. Een uitgebalanceerde maaltijd voedt niet alleen onze organen, maar ook onze geest! en maakt fit, vitaal en tevreden!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil je meer weten over natuurgeneeskunde?

Maak een afspraak