Menu

Overgewicht

Overgewicht en obesitas vormen een sterk groter wordend probleem. In Nederland is ongeveer 50% van de mannen, en 40-50% van de vrouwen te zwaar en dit aantal groeit schrikbarend! Graag wil ik in deze nieuwsbrief mijn bijdrage leveren over een onderwerp waarvoor veel mensen bij mij komen: overgewicht.

Overgewicht

Overgewicht is een belangrijke risicofactor bij een groot aantal chronische aandoeningen, waaronder diabetes twee!, hart-en-vaatziekten, e.d. Het aantal mensen dat één of andere vorm van dieet volgt is dan ook enorm. Door de tijd heen werden heel veel verschillende diëten ontwikkeld, meestal gebaseerd op calorierestrictie (minder eten) en meer bewegen. Ook de het Sonja- Bakker- dieet is hier op gericht. Voor veel mensen niet vol te houden met als gevolg een jo-jo-effekt.

Versla je suikermonster
Het idee dat overgewicht voornamelijk wordt veroorzaakt door een overconsumptie van vet is hardnekkig. Dit is echter onjuist omdat de calorieën uit koolhydraten (suikers en zetmeel) wezenlijk anders zijn dan die uit vetten of eiwitten. Illustratief hiervoor is de manier waarop het vee in onze moderne veeteelt zo snel mogelijk wordt “vet-gemest”. Dit vetmesten gebeurt namelijk niet met vetten zoals boter, olie, reuzel of melkvet, maar vooral met maïs, dat slechts 5% vet bevat maar wel 90% koolhydraten! De belangrijkste oorzaak van overgewicht is dus niet het eten van vet, maar het maken van vet uit……. Koolhydraten!

Overdaad (aan koolhydraten) schaadt
Sinds de agrarische revolutie (ca. 10.000 jaar geleden) heeft de mens beschikking over granen en later ook over aardappelen. Deze gewassen bestaan voornamelijk uit koolhydraten in de vorm van zetmeel. Zetmeel wordt in ons lichaam suiker, in de vorm van glucose (bloedsuiker). Het hormoon insuline verwerkt deze suiker door het naar onze cellen te brengen, waar het verbrand wordt en energie geeft. Doordat wij tegenwoordig kunnen beschikken over een eindeloze overdaad aan koolhydraten (brood, koek, snoep, chips, ijs, pasta, chocola, gebak, tortilla’s, frisdranken, e.d.) wordt er door onze alvleesklier heel veel insuline aangemaakt. Hierdoor ontstaat er op een gegeven moment hyperinsulinemie. Onze cellen raken resistent (doof) voor de grote hoeveelheden insuline en openen zich niet meer, waardoor suiker niet verbrandt, maar opgeslagen wordt in de vorm van vet rond de buik. De belangrijkste oorzaak van overgewicht is dus niet de vetconsumptie maar “insuline-resistentie” . Hieruit kan zich gemakkelijk een diabetes (2) ontwikkelen.

Suikerverslaving
De meeste mensen weten hoe verslavend suiker en snelle koolhydraten werken. Omdat het lichaam met een relatief insuline overschot zit wil het dit met glucose (suiker) aanvullen. Zo kan er na een half mandje stokbrood nog makkelijk een pastamaaltijd en een zoet toetje gegeten worden, gevolgd door chocolaatjes bij de koffie. Een verhoogde insulinespiegel zorgt voor steeds meer trek in zoetigheid; bovendien werkt de geraffineerde witte suiker net zo verslavend als cocaïne! Suiker, een legale drug dus…

Koolhydraatbeperkt, voldoende eiwit en vet!
Ons voedingsadvies is dan ook: koolhydraten beperken en voor voldoende eiwit en voldoende goede vetten in de voeding zorgen. Op deze manier stabiliseert de bloedsuikerspiegel, blijft de insuline op een niveau dat niet schadelijk is en krijgt ons lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Eiwitten (die we vooral vinden in dierlijke producten, zoals vis, eieren en vlees) geven ons, net als vet, een verzadigingsrespons. Als we genoeg gegeten hebben stoppen we. Je eet niet makkelijk een mandje eieren, gevolgd door diverse biefstukken en een lading boter… Dit in tegenstelling tot koolhydraten waar we bijna nooit genoeg van krijgen.

In de praktijk
In mijn praktijk in Hoogland kijk ik eerst naar de oorzaak van de eventuele gewichtstoename. Ik neem indien nodig wat testjes af zoals een bloedglucosetest, een Ph-speekseltest e.d. Een nieuw supersonisch weegapparaat analyseert feilloos je BMI, vetpercentage, spiermassa, vochtpercentage, je verbranding in rust, je metabole leeftijd en natuurlijk je gewicht en streefgewicht. Stap voor stap ga je vet verbranden en gewicht verliezen (½-1 kilo) per week.
Ik werk niet met een dieet, maar een leefstijl… Ook al heb je al veel diëten uitgeprobeerd, laat de moed niet zakken!

JIAOGULAN 
Een kruidenthee, die ik via de praktijk lever is de Jiaogulan kruidenthee. Ik ben hier heel enthousiast over! Laat het volgende artikeltje je vertellen waarom:

Jiaogulan geeft nieuwe kracht en energie zonder cafeïne en theïne. Sinds eeuwen wordt in de zuidelijke bergregionen van China een aftreksel van de bladeren gebruikt als een sterkende en verjongende, dagelijks gedronken thee. De in deze regio gebruikelijke naam is ‘Xiancao’ en betekent ‘Onsterfelijkheidskruid’.

De mensen uit deze regio zeggen: ‘Het werkt als Ginseng, maar is beter dan Ginseng’! Jiaogulan wordt ook wel ‘five leave Ginseng’ genoemd. Jiaogulan thee is een krachtige thee met een zoet-wrange smaak (lijkt een beetje op zoethout thee), die net als Ginseng de lichaamsenergieën in evenwicht brengt en het algemeen welbevinden verhoogt.

In de provincie Guizhou wordt het grote aantal honderdjarigen boven het gemiddelde toegeschreven aan het regelmatig gebruik van Jiaogulan thee. In Japan heet deze plant ‘Amachazuru’, dat betekent zoveel als ‘zoete theeplant’, en is ook daar als thee- en voedingsplant bekend. Hier werden pas in 1976, eigenlijk heel toevallig bij een wetenschappelijk onderzoek naar een alternatief voor een nieuw zoetmiddel, in Jiaogulan dezelfde substanties ontdekt, waardoor Ginseng beroemd werd, namelijk de Ginsenosiden.
Als een goedkoper alternatief voor Ginseng wordt deze plant ook buiten China en Japan de laatste jaren steeds bekender en geliefder. In tegenstelling tot Ginseng is Jiaogulan een snelgroeiende plant, waardoor de teelt- en oogstkosten lager liggen dan van Ginseng. De inhoudstoffen zijn voor een deel gelijk aan die van Ginseng en daarnaast bezit Jiaogulan ook nog een eigen reeks saponinen, de zogenaamde gypenosiden, die voor de weldadige werking verantwoordelijk zijn.

De thee die men van de bladeren trekt is zeer krachtig en smakelijk. Als een echt levenselixer kent Jiaogulan geen negatieve bijwerkingen. Jiaogulan werkt altijd balancerend en harmoniserend op lichaam, geest en ziel. Omdat Jiaogulan door vrouwen beter verdragen wordt dan Ginseng, noemt men Jiaogulan ook wel het ‘Vrouwenginseng’. Waar Ginseng slechts een 20-tal saponinen kent, zijn er in Jiaogulan 84 saponinen aangetoond. Deze saponinen zijn organische verbindingen die o.a. op het hormoonsysteem en op het zenuwstelsel inwerken.

Jiaogulan heeft o.a. de volgende geneeskrachtige eigenschappen:

 1. Adaptogeen: Jiaogulan bezit een groot aantal harmonisch op elkaar afgestemde saponinen die chemisch gedeeltelijk aan die van Ginseng gelijk zijn. Daarnaast bezit Jiaogulan nog een eigen reeks van saponinen die een eigen groep vormen, nl. de gypenosiden. Deze voorkomen ziektes die door stress veroorzaakt worden.
 2. Antioxidant: Er is een stimulerende werking op het lichaamseigen enzym superoxiddismutase (SOD) aangetoond. SOD is een uiterst werkzame antioxidant.
 3. Hartversterkend: Verbetert de pompwerking en daardoor de algemene doorbloeding van het hart.
 4. Tegen hoge bloeddruk: Net als bij Ginseng wordt een te lage of te hoge bloeddruk tot normale waardes teruggebracht.
 5. Cholesterol: Jiaogulan verlaagt vooral de LDL-spiegel en triglyceriden, waardoor ook een gewichtreducerende werking bij overgewicht optreedt.
 6. Tegen beroerte en hartinfarct: Jiaogulan verhindert klontervorming van de bloedplaatjes, waardoor het gevaar voor de vorming van levensgevaarlijke bloedstolsels verminderd wordt. Hierdoor werkt het ook preventief tegen trombose.
 7. Versterkt het immuunsysteem: Zowel bij gezonden als zieke mensen wordt de werkzaamheid van de lymfocyten verhoogd.
 8. Bloedvormend: Ondersteuning bij de vorming van witte bloedlichaampjes. Dit is vooral belangrijk bij herstel na chemotherapie of een radiologische behandeling.
 9. Tegen diabetes: Verlaagt bloedsuikers en bloedvetten.
 10. Tumorremmend: Ginsenosid Rh2 is een glycosiet dat in Ginseng (Panax Ginseng) in een hoeveelheid van 0,001% aanwezig is en een sterk tumorremmende werking bezit. In Jiaogulan is dit glycosiet echter in een grotere concentratie aanwezig.
 11. Vermindert stress: Werkt harmoniserend op het zenuwstelsel. Gespannen zenuwen worden ontspannen en zwakke zenuwen aangesterkt. Jiaogulan geeft meer rust waardoor het lichaam stressbestendiger wordt. Sporters krijgen een groter uithoudingsvermogen waardoor betere prestaties kunnen worden geleverd.
 12. Verbetering van de stofwisseling: Door het samenspel van een betere doorbloeding en een verbetering van de bloedwaarden treedt tevens een stimulerend en reinigend effect in de stofwisseling op.

Een thee ongeveer 10 minuten (naar smaak) laten trekken in een liter heet water. Aangeraden wordt om in ieder geval ’s ochtends en ’s avonds een kop Jiaogulan thee te drinken.

Thee die over is giet je bij je planten of geef je aan je huisdier(en). Ze gedijen er goed op!