Menu

ANTI-AGING… Een eeuwige jeugd…

Anti-aging betekent letterlijk “niet verouderen”. Maar wij weten allemaal dat dit niet reëel is, want ouder worden hoort nu eenmaal bij het leven. Een betere term is ‘healthy-aging’; dat wil zeggen “gezond oud worden”, in optimale conditie.

Lang jong blijven, wat is het geheim?!

Mensen worden ouder, maar snel verouderen wil niemand. Het verouderingsproces is een ingewikkeld proces. Hoe kan het dat de ene persoon sneller veroudert dan de ander? Een gezond menselijk lichaam is van hoogwaardige kwaliteit als het jong is, maar begint op een gegeven ogenblik verouderingskenmerken of mankementen te vertonen die we als kind of jong volwassene niet kennen. Het verouderingsproces wordt al ingezet vanaf ons twintigste levensjaar. De eerste kenmerken zijn; grijze haren, rimpelvorming, slappere spieren, stijve gewrichten, langzamer herstel na inspanning, etc.
Naast voeding en beweging spelen ook hormoonhuishouding, stress, slapen en de eventuele blootstelling aan straling en toxische stoffen een belangrijke rol bij het verouderingsproces.  Ons doel is een lang, vitaal en gezond leven. Dankzij een aangepaste levensstijl en de juiste voeding kunnen we vitaliteit en levenskracht optimaliseren.
Een leuk voorbeeld in dit geval is Jeane Calment uit Arles, Frankrijk. Zij stierf in 1997 op een leeftijd van 122 jaar. Tot op de laatste dag leidde ze een gezond leven. Na onderzoek werd haar biologische leeftijd vastgesteld op 88 jaar!

Door Chinese ogen gezien

“Als je oud wilt worden, moet je bijtijds beginnen” zegt een Chinees gezegde…
Je krijgt 1/3 van je schoonheid mee bij je geboorte en 2/3 bestaat uit je dagelijkse innerlijke en uiterlijke verzorging! Je gemoeds- en gezondheidstoestand laat zich onder meer aflezen aan de conditie van je (gezichts)huid.
Van de zienswijze van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) over “anti-aging” kunnen wij in het westen nog veel leren. Het gaat niet alleen om het bestrijden van rimpels maar vooral om balans en vitaliteit.

Het verouderingsproces

Het verouderingsproces wordt al ingezet vanaf ons twintigste levensjaar. Veroudering begint van binnenuit, door hormonale veranderingen, genetische invloeden, verkeerde voeding en te weinig beweging. Wat we nu weten is dat een groot aantal invloeden van buitenaf onze genetische expressie bepalen en daardoor het ouder worden kunnen versnellen of vertragen. Tot deze invloeden van buitenaf behoren toxines/schadelijke stoffen in: ons eten, de lucht, het milieu, medicatie, enz. Nicotine, alcohol, hoge UV-belasting, verkeerd eten, overmatig gebruik van suiker, te weinig beweging, electrosmog, straling, e.d…. dit alles geeft ons lichaam stress. En stress bevordert het verouderingsproces…

Healthy Aging en preventieve gezondheidszorg

Gezond oud worden is alles behalve een tijdelijk fenomeen of hype. Al sinds duizenden jaren is de mensheid hier naar op zoek: van wondermiddelen tot verjongingskuren en heilzame bronnen. We kunnen spreken van preventieve gezondheidszorg en daarom zou het voor ons allemaal een belangrijk onderdeel van onze persoonlijke levensstijl moeten zijn. De “Anti-Aging geneeskunde” wordt door vele artsen, therapeuten en specialisten gezien als dè geneeskunde van de 21eeuw, met een focus op “life enhancement” (verbetering van de kwaliteit van het leven) en “life extension” (verlenging van het leven).
“De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte”. (Thomas Edison 1847)

“Longevity” (lang leven), vitaliteit en Chi-ori

In mijn praktijk in Hoogland besteed ik veel aandacht aan de oorzaak van een versneld verouderingsproces. Samen met mijn cliënt werken we aan het behoud en verbetering van een sterke vitaliteit en het voorkomen van een snelle veroudering. En dan komen alle aspecten die horen bij een gezonde levensstijl om de hoek kijken:

  • Wat is een juiste en gezonde voeding voor iemand?
  • Hoe is het gesteld met de darm en de doorbloeding?
  • Hoe zit het met stress en het slaapgedrag?
  • Hoe is het gesteld met de hormoonhuishouding?
  • Hoe kun je de opname van toxische stoffen zo veel mogelijk beperken?
  • Welke manier van bewegen past in het plaatje?
  • Welke natuurlijke suppletie biedt een goed ondersteuning?

HET IS MOGELIJK OM DE BIOLOGISCHE LEEFTIJD EEN FLINK STUK TERUG TE DRAAIEN !!!

Groeihormoon!

Het groeihormoon (GH) is een essentieel hormoon in ons lichaam. Het zorgt voor harmonieuze groei van onze kinderen en het is verantwoordelijk voor fantastische genezings- en herstelkrachten. Er zijn al meer dan 25.000 studies in de wereld gedaan naar de werking van het GH. Wetenschappers hebben aangetoond dat het GH een geweldig anti-aginghormoon is. De grootste uitscheiding vindt ’s nachts plaats (begin van de nacht). Slaap is essentieel voor de aanmaak van groeihormonen.
Stress en een gebrek aan slaap kan de afscheiding van GH verlagen. Eten vlak voor het slapengaan kan de uitscheiding van het GH blokkeren. Het is dus belangrijk om 2 uur voor het slapengaan niets meer te eten…
Ook bepaalde voedingsmiddelen zoals alcohol, cafeïnedrankjes, suiker (koekjes, e.d.) en zuivel blokkeren de effecten van het GH. 

Verjongen door meer groeihormoonproductie

Normaal ligt het maximale niveau van dit hormoon rond je twintigste levensjaar en loopt vervolgens met zo’n 14% terug elke 10 jaar… Op 60-jarige leeftijd heeft ons lichaam dus minder dan de helft aan groeihormonen dan op 20-jarige leeftijd…
Als je deze achteruitgang kunt vertragen dan zal je veel minder snel verouderen, omdat weefselherstel veel efficiënter zal zijn. Zelfs ouderen kunnen verjongen door hun groeihormoonproductie te laten stijgen!
Meer groeihormoon geeft meer spiermassa, betere coördinatie, een beter geheugen, haargroei (die weer terug komt) en nog een aantal verjongende effecten, inclusief een actiever seksleven. 

Hoe werk ik hiermee in de praktijk?

Via een samenstelling van bepaalde aminozuren (eiwitten) kan de eigen afgifte van dit groeihormoon verbeterd worden (=100% veilig!) Ook het voedingspatroon moet in veel gevallen worden aangepast om de effecten van het GH te stimuleren.
Een plezierig effect is dat je vrij snel een afname ziet van gevaarlijk buikvet en, bij voldoende activiteit, juist meer spiermassa. Het is optimaal om de botmassa te verhogen, de huid dikker en gladder te maken, maar vooral ook om het energieniveau te verbeteren.

Een behandeling met GH door middel van injecties is peperduur en niet te adviseren.
Gedreven door het idee “wellbeing voor iedereen” zet ik me met hart en ziel in het verouderingsproces met natuurlijke en betaalbare middelen te vertragen.

Isabel B. van Alphen