Menu

Voedings supplementen, Vitaminen etc.

Vitamine “C” en andere voedingssupplementen: Zin of onzin? Artikel Consumentenbond: De consumentenbond is er klaar mee. Volgens het AD-artikel van 24 februari 2011 gaat de Bond de strijd aan met een drietal grote supplementenmakers van Nederlandse bodem (Kruidvat, Albert Heijn en de Hema).

 “Ze beloven van alles maar er klopt niets van”, stelt de Consumentenbond.
Al snel raken veel mensen in paniek bij de one-liners die in het artikel vermeld staan.
“Elke euro aan vitamine C plas je gewoon weer uit”, is er zo één.
Graag wil ik hier op in gaan, omdat ik een aantal vragen in mijn praktijk heb gekregen omtrent dit artikel … Is het nu wel of niet raadzaam om extra vitamine C en/of supplementen te slikken?

Professor Jaap Seidell zegt in het bewuste artikel: “De gemiddelde Nederlander haalt z’n vitamines gewoon uit zijn voeding. Te veel vitamines kunnen zelfs erg ongezond zijn”. Vitamine C in pilvorm is volgens de professor lariekoek. “Het zit gewoon in je voeding, zelfs in frisdrank en pizza…”

Prijsklasse en kwaliteit

Wat met deze hype tegen supplementen terecht is, is dat de drie specifiek door de Consumentenbond genoemde merken weinig gezondheidsvoordelen zullen hebben. Waarom?

 1. Omdat ze zich aan de wet houden, die aangeeft wat de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) is. Deze wettelijke ADH’s zijn laag. Meerdere wetenschappers pleiten al langere tijd voor verhoging van vele ADH’s ; zij vinden de normen conservatief en uit de tijd.
 2. Verder kun je voor €1,99 bij een bekende winkelketen al een multi kopen. En daar zit dan een waslijst aan stofjes in (volgens het label) met een potje, labeltje, dop erop, en dan moeten die spullen vaak ook nog van heel ver weg verscheept worden. Verzendkosten, invoerrechten, distributiekosten en meer zaken die niets toevoegen aan de uiteindelijke werkzaamheid van het product. Wat blijft er dan nog over voor de vitamine C? Of voor andere stoffen zoals de vitamine D3 en dergelijke?Sommige mensen rekenen zich graag rijk en denken een goede deal te hebben met dergelijke prijzen. Maar iedereen snapt (hoop ik) dat de overheadkosten in deze prijsklasse veel zwaarder wegen dan de inhoud. Er kan dus zelfs in een verpakking niet voor één euro aan vitamine C zitten! Wellicht nog niet voor 5 centen! En dan is het inderdaad water naar de zee dragen.
 3. Dergelijke producten zijn zo goedkoop geproduceerd dat de bindmiddelen en vulstoffen sommige ingrediënten dusdanig binden dat het nooit meer iets kan doen in het lichaam. Gelukkig maar dat het dan afgevoerd wordt via de urine. Je poept en plast ze gewoon uit. Kies je voor hogere doseringen bij het gelijke maakproces dan blijft het méér van het zelfde; de werking is minimaal tot nihil. 1-0 voor de Consumentenbond.

Vit. C verhoogt de weerstand’ en andere gezondheidsclaims…

Dus, om te beginnen houden de 3 bedrijven zich keurig aan de regels. (alleen de kwaliteit is ver te zoeken!) Maar waarom schreeuwt nu opeens de Consumentenbond moord en brand? Waarom zijn genoemde bedrijven in hun ogen oplichters? En waarom wordt alles over één kam geschoren, met hulp van een professor?

Op de potjes staat dat vitamine C de weerstand verhoogt, en dat zou onzin zijn volgens de Consumentenbond, nooit bewezen, etc. Zelfs Linus Pauling, Nobelprijswinnaar, werd even door het slijk gehaald; zijn info zou echt achterhaald zijn… Vreemd.

Heel even zoeken op de EFSA site. EFSA staat voor European Food Safety Authority; zij is verantwoordelijk voor het filteren van alle claims, echt super streng! En kijk, daar hebben we een antwoord! Zoek maar op EFSA “Journal 2010;8(10):1815”. Daar staat een waslijst aan terechte claims die je mag maken bij een vitamine C-product. En ja hoor, vitamine C wordt juist positief beoordeeld bij het immuunsysteem. Gewoon bevestigd door de Europese Unie en gepubliceerd op 19 oktober 2010.

Het commentaar van de Consumentenbond en de prof kloppen hier dus NIET!

Megadoses aan vitamines gevaarlijk?

Maar goed, hoe zat het nu met die megadoses van vitamines, die waren toch slecht, gevaarlijk om hersenschade mee op te lopen? Of zelfs kanker van te krijgen? Nou, kijk even op de labels van de producten van de drie genoemde producenten en je bent ook weer direct klaar. Er zitten , zoals eerder genoemd, allesbehalve megadoseringen in. Ze spreken over 70 milligram vitamine C en niet over 7 gram of zoiets.

Langdurig hoge doseringen vitamine D3 gebruik? “Slecht voor je hersenen”, volgens de professor Jaap Seidell. Wat zei de Gezondheidsraad daar ook weer over? In een 170 pagina’s tellend document schreven ze samengevat: Langdurige inname van vitamine D3, met een dosering van 250 µg (microgram) per dag (= 10.000IE) heeft na een periode van zes maanden geen enkele schade of nadelig gevolg gehad voor de testgroep. Echter, omdat het niet zeker is dat dit in lengte van jaren ook veilig is raadt men aan de maximale, veilige dosis te stellen op 50µg / 2000IE per dag.
De VWA (Voedsel Waren Autoriteit) heeft dit nog eens naar beneden bijgesteld naar 5µg / 200IE !!! De gehele medische wereld die de laatste tien jaar de studies heeft gevolgd, weet dat dit amper enig effect kan hebben en dat de 50µg/2000IE veel beter in de richting komt.

Suggereren dat je hersenschade kan oplopen van deze supplementen met 5µg per dag klopt gek genoeg toch! De dosis is namelijk veel te laag! Om hersenschade te voorkomen, zoals Parkinson, Alzheimer (of zelfs kanker), heb je toch echt minstens zo’n 50µg per dag nodig van eenhoogwaardige kwaliteit vitamine D3! Vooral in een land als Nederland met weinig zonneschijn…

De Rotterdam studie

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, wereldbekend om hun research naar vitamine K, voerden op grote schaal de “Rotterdam studie” uit. Vanuit de gehele wereld wordt er naar gerefereerd. Professor Cees Vermeer en Drs. Leon Schurgers (en collega’s) waren hier duidelijk; nagenoeg alle mensen die aan het onderzoek deelnamen hadden een tekort aan de al laag gestelde ADH van deze vitamine K. Zouden ze allen suppletie gebruiken, dan was er direct sprake van een verminderde aderverkalking en daardoor een forse verlaging van overlijden door o.a. hart- en vaatziekten! En wat is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland? Juist; hart- en vaatziektes. Pijnlijk detail; mensen kregen juist door gebruik van bloedverdunners zoals de groep warfarins en coumarins een versnelde aderverkalking… En dat, tja, dat leidt nu juist ècht tot extra doden door hart- en vaatziekten.

Rapport tekorten in de Nederlandse Voeding

Zelfs de overheid erkent nu de tekorten in ons voedingspatroon in de nota ‘Gezonde Voeding van begin tot eind’ (2008), waarin ze gezonde gewoontes actief wil gaan stimuleren. Het eetpatroon van de meeste Nederlanders voldoet niet aan de normen volgens de Voedingswijzer. Maar ook als we die norm wél zouden halen, krijgen we nog steeds niet de benodigde hoeveelheid microvoedingsstoffen (o.a. vitamines, mineralen, spoorelementen) binnen. Steeds duidelijker wordt, dat we niet alle benodigde voedingsstoffen uit onze voeding halen en dat dit zelfs met een gezond voedingspatroon niet haalbaar is! (met in veel gevallen uiteindelijk ziekte als gevolg)… Suppletie met essentiële microvoedingsstoffen is dus pure noodzaak.

Deze zienswijze is onder meer gebaseerd op het rapport “Tekorten in de Nederlandse Voeding”, dat op 10 april 1995 werd toegezonden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevr. dr. E. Borst-Eilers. In dit rapport, dat werd opgesteld door S.O.E.-directeur Ruud A. Nieuwenhuis, wordt aangetoond dat de Nederlandse bevolking zich inadequaat voedt.

De uitkomsten van de voedingsberekeningen tonen onweerlegbaar het volgende aan:

 • Zelfs een zgn. EVENWICHTIGE voeding bevat ONVOLDOENDE vitamines, mineralen en spoorelementen: vitamine A, vitamine C, vitamine D, calcium, ijzer, zink, magnesium, selenium en koper komen als tekort bij de gehele bevolking voor. Verder spreekt het rapport over marginale innamen van de B-vitamines!
 • Bij de vaststelling van de voedingsnormen is, ten onrechte, geen rekening gehouden met allerlei omstandigheden die de behoefte aan noodzakelijke microvoedingsstoffen bij de bevolking verhogen (zoals bijvoorbeeld stress). Als je deze negatieve factor meeneemt, kun je slechts concluderen dat er ernstige tekorten bij de gehele bevolking aanwezig zijn.Recent onderzoek toont overtuigend aan dat de onder a) gesignaleerde tekorten leiden tot verhoogde kansen op het ontstaan van hart- en vaatziekten, kanker, Diabetes Mellitus en andere ernstige, op grote schaal voorkomende ziekten.

ADH te laag!?

De gevonden berekeningsuitkomsten van de gehaltes voedingsstoffen die dagelijks worden geconsumeerd, zijn getoetst aan de Nederlandse voedingsnormen, de zgn. Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH’s). Deze conservatieve normen houden geen rekening met de volgende invloeden op het gehalte aan nutriënten in voedingsmiddelen:

 1. De verarming van onze landbouw- en veeteeltgronden als gevolg van monoculturen, onvolkomen kunstmestsamenstelling, gebruik van verdelgingsmiddelen, zgn. veredeling van zaden e.d., eenzijdige veevoeding, hormoonstimulantia, enz.
 2. De vervuiling in voeding en milieu: lichaamsvreemde toevoegingen aan voedsel, (waarin schadelijke stoffen zoals transvetten), straling, uitlaatgassen van het gemotoriseerde verkeer, gifuitstoot van de industrie, enz.
 3. De in wezen onnatuurlijke bereiding van ons voedsel (magnetron, frituren, enz.) Veel mensen zijn het koken verleerd of hebben er geen tijd voor of zin in. (Fast Food)

Het menselijk lichaam beschikt over vele routes om binnengeslopen vervuiling uit voeding en milieu te elimineren, maar heeft daarvoor met name anti-oxidanten (o.a. vit C, E, selenium) nodig, die zich voor een belangrijk deel in gezonde voeding bevinden. Maar het mag uit het voorgaande blijken dat suppletie in de meeste gevallen hard nodig is in deze tijd…

Bij Chi-Ori in de praktijk

Mijn cliënten adviseer ik, naast de voor de persoon juiste, gezonde voeding, veelal ook het gebruik van supplementen van hoogstaande kwaliteit. Een goede basis komt neer op het innemen van:

 • vitamine C
 • vitamine D
 • omega-3
 • een goede Multi

Mensen boven de 50 jaar adviseer ik tevens:

 • B12 (kauwtablet; wordt opgenomen via het mondslijmvlies)
 • Maca-forte (voor een goede hormoonbalans)

Bij veel stress en/of ‘vervuiling’ van het lichaam:

 • Antioxidanten

Bij zwangerschap, roken, ouder worden, afvallen, stress, sporten, een chronische ziekte, medicijngebruik of een veganistisch dieet heb je absoluut behoefte aan extra voedingsstoffen!

Wel kijk ik eerst of de darmen in staat zijn de supplementen op te nemen. Voor sommige mensen kan het raadzaam zijn in eerste instantie een darmreinigingskuur te doen.

Voor een persoonlijk advies bent u natuurlijk van harte welkom in de praktijk in Hoogland voor een voedingsadvies op maat. Kijk evt. ook even op de website voor meer informatie: www.chi-ori.nl
Voor vragen en/of het maken van een afspraak: 033-8885657

Conclusie Samengevat

Het artikel van de Consumentenbond is de zoveelste orkaan in een borrelglas water. Men kan zich beter druk maken om de duizenden doden per jaar door inname van medicijnen met afschuwelijke (bij)werkingen. Kan iemand mij één voorbeeld doormailen van één enkel sterfgeval door een te hoge inname van vitamines!? Ik wacht geduldig af… En ga gerust op zoek naar supplementen met doseringen die wèl werkzaam zijn. Want die waardes liggen heel wat hoger en bevatten heel wat meer dan de potjes die door de Consumentenbond door het slijk gehaald worden.
Op uw gezondheid!