Stralingsbelasting
Je ziet het niet, hoort het niet, ruikt het niet en proeft het niet, maar straling is overal! Zelfs als we slapen worden we omringd door straling afkomstig van WiFi en elektrische apparaten. De hoeveelheid elektromagnetische straling waar wij dagelijks aan bloot worden gesteld is vele malen hoger dan ca. 10 jaar geleden. Dit wordt met name veroorzaakt doordat draadloze communicatietechnologie, zoals gebruikt voor onze mobiele telefoon en draadloos internet, steeds meer met ons dagelijks leven verweven is geraakt. Op dit moment is echter nog niet bekend of deze relatief nieuwe technologie veilig is omdat deze is ingevoerd zonder dat de lange- termijneffecten bekend zijn. Vermoedelijk pas tussen 2020 en 2030 zullen de gevolgen van langdurige blootstelling hieraan bekend worden. Bijna niemand wil de vrijheid die de mobiele telefoon en het draadloze internet biedt opgeven, maar aangezien niet bewezen is dat deze vorm van elektromagnetische straling veilig is, lijkt enige preventie op zijn plaats.
HET DOORMETEN VAN STRALINGSBELASTING
In hoeverre heb je last van straling? Een stralingsanalyse behoort tot de mogelijkheden. Ik meet je o.a. door op geopathische belasting, elektromagnetische belasting, radioactieve straling, sterkstroomvelden, hoogfrequente velden/laagfrequente velden, UMTS, DECT, Bluetooth, enz. Ook kijk ik naar een evt. stofwisselingsbelasting en onderzoek ik of celeigen frequenties niet verstoord worden door straling.
Stralingsvriendelijke tips
TIP 1: Weinig mensen weten het, maar in de gebruiksaanwijzing van de meeste mobiele telefoons staat dat deze minstens 15 mm van het oor moet worden gehouden. Nog beter: gebruik de speaker functie of een headset. Het is bovendien af te raden een mobiele telefoon direct op het lichaam te dragen.
De ouderwetse telefoon aan een draad is de meest stralingsarme bel optie.
TIP 2: Leg je mobiele telefoon ’s nachts niet onder je hoofdkussen(!) of op het nachtkastje: dit kan de slaap ernstig verstoren. Wil je toch de wekkerfunctie gebruiken, zet de telefoon dan in de vliegtuigmodus waardoor er geen contact is met een zendmast of WiFi-router. Een bijkomend voordeel is dat de slaap niet verstoord wordt door binnenkomende berichtjes.
TIP 3: Vervang de draadloze DECT huistelefoon door een stralingsvriendelijke variant, die beschikt over een Eco Plusmodus. Deze zendt alleen als er ook daadwerkelijk gebeld wordt. Dit in tegenstelling tot een normale DECT-huistelefoon die 24/7 zenden.
TIP 4: Zet de draadloze modem (WiFi) elke avond uit. Eco-WiFi’s met 95% stralingsreductie zijn er ook èn Eco-babyfoons die alleen stralen als de baby huilt… (www.electrohealth.nl) Internet via draad is het stralings-armst en het heeft als bijkomend voordeel dat het sneller, betrouwbaarder en qua privacy veiliger is dan WiFi . Wees je ervan bewust dat ook andere apparaten in huis kunnen werken met draadloze technologie zoals de draadloze printer, het alarmsysteem of bijvoorbeeld de Sonos-installatie.
TIP 5: Zet alle apparaten wanneer ze niet worden gebruikt uit, in plaats van in de stand-by stand. Stand-by gebruiken apparaten niet alleen stroom, maar geven ze ook straling af.
TIP 6: Plaats een elektrische wekkerradio minimaal drie meter van het hoofd af. Alternatieven zijn een wekker op batterijen of een opwindbare wekker.
TIP 7: Lig niet met je hoofd tegen een muur aan waar een radiator hangt, of waar aan de andere kant van de muur zich een computer, WiFi-router of DECT-telefoon bevindt. Elektrische bedrading en stekkerdozen onder het bed veroorzaken eveneens magneetvelden die de diepe slaap negatief kunnen beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor een elektrische deken.
TIP 8: Meerdere energieleveranciers bieden tegenwoordig een “slimme meter” aan, die automatisch het gas- en electriciteitsverbruik draadloos doorgeeft. Je bent niet verplicht een slimme meter te laten installeren. Heb je al een slimme meter dan kun je de draadloze functie uit laten zetten door je netbeheerder.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Wil je meer weten over natuurgeneeskunde?