De beste dokter staat in de keuken
“All diseases start in the gut” zei Hippocrates ooit en Chinese artsen zeiden het duizenden jaren daarvoor al, nl. dat alle ziekten beginnen in de darm. Een mooie gelegenheid om Isabel te feliciteren met het behalen van haar diploma als darmtherapeute.
De darm is de wezenlijke basis voor onze gezondheid! Bedenk hoeveel miljarden “beestjes” een bestaan vinden in dit grote orgaan en daarmee een gezond evenwicht in stand proberen te houden…
Het hangt er maar net vanaf wat je erin “gooit”. En naast goede voeding speelt stress ook een belangrijke rol. Hieronder geeft Isabel een paar goede tips om je energie en vitaliteit op te krikken. Wat dacht je van een bottenbouillon?
Wie weet nog wat goede voeding is?
Goede voeding geeft ons energie en zin in het leven – maar wie weet nog wat goede voeding is? Feit is, dat veel van onze hedendaagse voedingskeuzes ons juist energie kosten. Bovendien kan verkeerde voeding chronische ontstekingen veroorzaken die onze gezondheid permanent ondermijnen.
Gezondheid gaat achteruit!
De gezondheid van Nederlanders gaat in een rap tempo achteruit. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan een chronische ziekte. Dit neemt toe naarmate de leeftijd stijgt. Boven de 65 jaar heeft de helft van de mensen twee of meer chronische ziekten, zoals blijkt uit de in 2009 gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 1988 had de Nederlander gemiddeld in zijn leven 16 ziektejaren. Dit is 20 jaar later, in 2008, opgelopen tot 25 ziektejaren. Per jaar worden er zo’n 6 miljoen recepten uitgeschreven voor antidepressiva.
Er is ontzettend veel over voedsel te vertellen en tegelijkertijd vertelt het hoe en wat we eten, ontzettend veel over ons…
Vitaal, slank en fit!
Voeding is de basis van onze gezondheid. Zowel preventief als curatief kunnen kwalen en ziekten met de juiste voeding aangepakt worden. Ik merk dit dagelijks in de praktijk. Door een beter voedingspatroon ontstaat er in eerste instantie meer energie en andere positieve gevolgen zoals een beter slaappatroon, een minder opgejaagd gevoel, enz. Daarnaast verbetert de weerstand aanzienlijk, zodat ziekteverwekkende bacteriën en virussen geen grip op ons krijgen. Met een schoon lichaam ben je vitaler, je geest is helder, je denken is scherp, kortom je voelt je super. Wie wil dat niet? Maar de cijfers tonen het tegendeel aan: we zijn nog nooit zo ziek geweest – getuige de omzetten van de farmaceutische industrie en het ziekenhuisbezoek – en vrij recent was te lezen dat de burn-out cijfers schrikbarend omhoog vliegen. Om gezond te zijn zal je gezond moeten eten en drinken, en dat valt niet mee met het huidige productenaanbod in de supermarkten. Alhoewel, ik merk dat heel veel mensen toch bewuster gaan leven en van goede wil zijn. Het is een bewustwordingsproces, waarbij je leert wat de consequenties zijn van onze hedendaagse leefstijl en voedingspatroon voor ons lichaam en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Over het algemeen hebben we nooit ècht geleerd wat goede voeding is en hoe we het moeten bereiden.
De beste dokter staat in de keuken!
In mijn praktijk in Hoogland begin ik altijd eerst met voeding. Het liefst adviseer ik zo weinig mogelijk supplementen. Ik ben geen orthomoleculair therapeut, die vaak voor elke kwaal een pilletje of tabletje heeft. Het gevaar bestaat, dat je net als de reguliere geneeskunde vooral symptomatisch bezig bent. Ik haal de gezondheid het liefst uit voeding. Soms ontkom je er niet aan; dan heb je (tijdelijk) wat extra’s nodig. Maar de basis blijft goede voeding.
De kunst van het koken (the art of cooking)
Doe die magnetron maar weg! Het zal je weinig gezondheid en vitaliteit brengen. Alles wat uit de magnetron komt is nl. ‘dood’. Het zorgt ervoor dat onze chi, onze levenskracht, afneemt…
De microgolven die het voedsel verwarmen zorgen voor chaos en verstoring in het voedingsproduct. De enorme kracht breekt de cellen en de moleculen worden krachtig vervormd, waardoor de oorspronkelijkheid, energetische waarde en kwaliteit van het voedsel beschadigd wordt. De straling zorgt ervoor dat voedsel-moleculen een nieuwe samenstelling krijgen die onbekend zijn voor mens en dier. Onderzoeken hebben aangetoond dat onze bloedkwaliteit verandert als je voedsel uit de magnetron eet. Nee, maak je de kunst van koken eigen. Leer hoe je voeding kunt verrijken door bijvoorbeeld te fermenteren, te marineren, te stomen, enz. Net als het creëren van een kunstwerk zal het je veel voldoening geven en… bovenal een goede gezondheid!
Tandarts Weston Price
Weston Price beschrijft in zijn boek (Voeding en fysieke degeneratie) de voedingsgewoontes van 14 traditioneel levende natuurvolkeren. Hij bezocht de meest afgelegen gebieden over de hele wereld. Mensen, die nog niet met de moderne beschaving in aanraking waren gekomen, en die geheel op lokaal traditioneel voedsel leefden, aten bijna zonder uitzondering rijkelijk zeevoedsel (vis, schaaldieren, hom, kuit) of andere dierlijke eiwitten en vetten in de vorm van vlees, eieren en zuivelproducten (soms insecten). Men at alles van het dier, dus ook orgaanvlees zoals lever, niertjes, hart, enz. Supergezond trouwens! Verder aten deze mensen naast vis, vlees en eieren vnl. groenten, noten, zaden, fruit, peulvruchten en onbewerkte granen. Universeel lieten deze gemeenschappen hun granen, melkproducten en vaak ook groenten, fruit en vlees fermenteren door een proces dat melkzuurfermentatie heet (inmaken).
Een andere techniek die overal in de etnische keukens gevonden werd is het gebruik van “bottenbouillons”, die rijk zijn aan gelatine, calcium en andere mineralen. (Deze krachtige, rijke bouillonsoepen raken momenteel wat vergeten…)
Dr. Price bemerkte een perfecte gezondheid bij mensen die hun inheemse voeding aten. Ze waren vrij van chronische ziektes, tandverval en mentale ziektes; ze waren sterk, stevig en attractief, en ze brachten iedere nieuwe generatie zonder problemen sterke kinderen voort. Maar hij kwam er ook achter dat bij deze mensen, als zij in aanraking kwamen met modern voedsel als witmeel, suiker, geraffineerde plantaardige oliën en voedsel uit blik, zich al snel ernstige vormen van verval voordeden: cariës, misvormde kaakstructuren, scheve tanden en kiezen, artritis, infectieziektes, onvruchtbaarheid en een lage weerstand tegen tuberculose. Wij kunnen een hoop van deze traditioneel levende mensen leren, waaronder het eten van dierlijke eiwitten en vetten.
Recept voor een helende ‘bottenbouillon’
Een bottenbouillon is een zelfgemaakte vlees- of visbouillon. Vlees- en visbouillons zorgen voor bouwstenen voor de snel groeiende cellen in de darmwand en hebben een verzachtend effect op elk ontstoken oppervlak van de darm. Dat is de reden waarom deze voeding de spijsvertering verbetert. Het is al eeuwen bij veel volkeren bekend als dè manier om het spijsverteringskanaal te herstellen.
Gebruik geen kant en klare soepbouillons, deze zijn vaak sterk bewerkt en zitten vol met schadelijke ingrediënten.
Kippenbouillon valt vaak erg goed en is daarom ook aan te bevelen om mee te starten.
Om goede vleesbouillons te maken heb je botten van gewrichten en poten nodig, stukken vlees van of op het bot, een complete kip, ingewanden van de kip, eend of gans, complete duiven, fazanten of ander goedkoop vlees. Het is essentieel om botten en gewrichten te gebruiken, hierin zitten veel helende substanties; dit zit minder in spiervlees. Vraag de slager om de botten door de midden te hakken of zagen, het is belangrijk om het beenmerg door het koken in de soep te krijgen.
werkwijze
Leg de botten, gewrichten en het vlees in een grote pan en vul deze met koud water (voeg 1 eetl. appelazijn toe, dit zorgt ervoor dat de mineralen uit de botten worden ‘getrokken’). Je voegt zout op het eind toe, na het sudderproces. Verder is het lekker wat tuinkruiden zoals tijm, rozemarijn, maggi plant, laurier, jeneverbes, etc. toe te voegen. Ook een stuk kombu of iers mos is fijn om erbij te doen. Breng het water, botten en de rest aan de kook en laat dit gedurende minimaal 3 uur afgedekt sudderen op een lage temperatuur/het laagste pitje. Tot 24 uur lang laten sudderen geeft meer smaak; je haalt er ook meer essentie uit, maar ± 3 uur is goed). Na het koken kunnen de botten en het vlees d.m.v. een zeef verwijderd worden samen met de kleinere stukjes bot en peperkorrels. Haal al het zachte vlees van de botten, om dit later weer toe te voegen aan de soep. Haal het beenmerg uit de botten als het nog warm is. Het zachte gelatinerijke zachte weefsel op de botten en het beenmerg is de beste genezingsremedie voor de darmwand en het immuunsysteem.
Visbouillon maken gaat op dezelfde manier, maar dan met een hele vis, graat en koppen. Je kan voor een krachtige visbouillon wat kombu (zeewier) toevoegen en/of wat gedroogde paddestoelen (shitake, Judasoren, Iers mos). Voor de visbouillon geldt: haal hier ook al het zachte weefsel van de graat en koppen af om dit eventueel later aan de soep toe te voegen.
De vlees- en visbouillon kan op zijn minst zeven dagen in de koelkast worden bewaard. Invriezen is ook goed mogelijk.
Eet deze warme bouillons dagelijks, tussendoor en bij de maaltijden.
Gebruik onder géén beding een magnetron om de bouillon in op te warmen, gebruik alleen conventionele opwarm methodes (zoals gezegd: straling van de magnetron vernietigt alle voeding!).
Het is erg belangrijk dat je al het vet in de soep en van de botten opeet, deze vetten zijn essentieel voor het helingsproces.
Wetenswaardigheden
- Je kan behalve bewust eten je lichaam ook helpen door te ontgiften: alle toxines, E-nummers en andere chemische stoffen je lichaam uit helpen. (detoxen)
- Het is niet de bedoeling om verzadigd vet in de voeding te vervangen door koolhydraten. Op basis van literatuurstudies kan ik stellen dat niet de inname van verzadigd vet, maar juist de inname van snelle koolhydraten, zoals suikers in frisdranken en snoep, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.
- Naast goede voeding is het ook belangrijk op de goede manier te bewegen (voorzichtig met duursport!) vooral in de buitenlucht.
- Cosmetica is ook zoiets. Veel mensen staan er niet bij stil dat alles wat je op je huid smeert supersnel in je bloed en dus in je lijf komt. Pas op met deodorants met aluminium!
Een bezoekje aan de praktijk van Isabel in Hoogland kan een eerste stap zijn om verantwoording te nemen voor je eigen gezondheid, je energie en de kwaliteit van je leven.